Valg af foder til din kanin.

Når du som kanin ejer skal vælge hvilket foder du ønsker din kanin skal have, er det vigtigt du sætter dig ind i hvad der bedst for din kanin, da dens tarmsystem er meget sart.

Hvad er et No-go for min kanin?

Der findes rigtigt mange forskellige slags foder til kaniner. Det derfor vigtigt du vælger et foder der holder gang i tarmsystemet, og der hjælper med at passe på tænderne. Mange kaninejere vil vælge det foder der ser spændene ud, hvilket i de fleste tilfælde er mysli blandinger, disse blandinger fås i mange dyrehandler og supermarkeder. Mysli foder er noget af det mest usunde du kan fodre din kanin med, da det består af en masse forskellige ting din kanin, ikke har godt af, som blandt andet korn, frø, majs, for højt sukkerindhold, for lidt råfibre indhold og for lidt vitaminindhold. I mysli foder er det en stor blanding af en masse forskelligt, og din kanin vil hurtigt vælge sin favorit, og vil derfor ikke få dens foder behov dækket, hvilket kan føre til alvorlige tarmproblemer.

Hvad skal jeg holde øje med når jeg vælger foder til min kanin?

 Når du skal vælge foder, er det vigtigt du finder et foder som kun består af rene kaninpiller. Foder pillerne skal hovedsageligt bestå af græs / hø.

  • Råfibre indholdet skal være stort, jo større jo bedre, gerne mindst 20%.
  • Fedtindholdet skal være så lidt som muligt, gerne under 4-5%.
  • Helst ingen Calcium, men maks 2%.
  • Proteinerne skal ligge på omkring de 12-15%
    En stor del af vitaminerne får kaninerne igennem deres grønt.

Mange kaninpiller har et stort fedt indhold da de i gamle dage blev brugt til at fede slagte kaniner hurtigt op, så ikke alle rene kaninpiller er gode for din kælekanin, da den vil tag meget på af det store fedt indhold. Det er derfor igen vigtigt du sætter dig ind i, hvad der er i det foder du vælger at fodre med, da vi helst vil undgå tandproblemer, tarmproblemer og knogleskørhed.

Hvilket foder kan jeg bruge uden bekymringer til min kanin?

Jeg har her nedenunder lagt et par billeder ind, af en række rene pille foder produkter, som er nogle gode foderprodukter til din kanin. De har alle et stort fibre indhold og er baseret på græs/hø og ikke korn. Der er tilsat en masse ingredienser, som hjælper med at holde muskler og knogler i god stand, og gør dem stærkere. Alle mærkerne laver foder til unger, voksne og til de ældre kaniner der har brug for lidt ekstra, og så fås de med forskellige smage.

 

Jeg bruger personligt selv Burgess med mint smag og Selective- Du kan købe dette foder i loppetjansen.dk

Hvor meget foder skal jeg give min kanin?

 

Når du har fundet det foder der passer bedste til din kanin, skal du til at vurdere hvor meget foder din kanin skal have.

Har du kaninunger fra 0-3 uger er det kun kanin moderes mælk ungerne skal have.

Når ungerne er omkring de 3-5 uger begynder de at smage på hø og kanin piller i små mængder, men hovedsageligt er det stadig moderes mælk de er afhængige af.

Når ungerne er omkring de 5-8 uger begynder de selv at spise og skal derfor have fri adgang til hø og kaninpiller. – Moren kan stadig finde på at fodre ungerne selvom de spiser selv.

Når ungerne er omkring de 8-10 uger tages de fra moren og der skal derfor være fri adgang til hø og kaninpiller. Dette gælder frem til de er 7-8 måneder.

Når ungerne er omkring de 12-13 uger kan man småt begynde at vende dem til grønt – Dette skal gøres i små mængder.

Når ungerne er 8 måneder til 1 år skærere man ned på kanin piller til 5 tsk. Pr. kg. Det vil sige vejer din kanin 2kg skal den have 10 tsk. Pr. dag, vejer den kun 1kg skal den kun have 5 tsk. Pr. dag. der skal stadig være fri adgang til hø, og grønsagerne skal nu være en del af den daglige kost (1/2 dl pr. kg.)

Når kaninen er noget 1 år har du fundet kaninens kost rytme, muligvis i samarbejde med en kaninkyndig dyrelæge hvis din kanin har haft problemer med maven, da ikke alle kaniner tåler pille foder eller grønsager hverdag. De fleste kaniner der er 1år+ får omkring de 15g pr. kg, 1 dl grønsager og ubegrænset hø dagligt.

Husk

skal have adgang til frisk hø hele døgnet rundt. Hø er den vigtigste del af din kanins kost og dækker hele 80% af kosten. Samtidig med at høet holder din kanins tarmsystem i gang, hjælper det også på din kanin ikke få tandspidser og tandproblemer, da høet sliber din kanins tænder.

OBS: “slik” er godbidder og snacks og bør kun svare til 1% af din kanins kost pr. dag

Artiklen er skrevet af Amalie Pedersen for voresdyr.dk – Artiklen må ikke bruges andre steder uden skriftlig tilladelse.