Klikkertræning

Klikker træning for din hund
HeidiGlisborg3Træner du klikkertræning, så træner du effektivt. At træne klikkertræning giver dig som hundefører en glad og arbejdsvillig hund, der udfører øvelserne hurtigt. Du får en hund, der selvstændigt byder ind med forskellige forslag til at løse den opgave du har stillet hunden. Med klikkeren er der fokus på et godt samarbejde mellem dig og din hund. Det giver hurtigere indlæring ved hunden at træne med klikker, da du som hundefører har mulighed for at time din belønning bedre, end ved den traditionelle træningsform.

Hvad er klikkertræning? Der er tale om en træningsmetode som bygger på belønning af den ønskede adfærd. Når du træner din hund, så giver det langt bedre resultater at belønne hunden når den gør det rigtige, end at straffe den, når den gør det forkerte. Ved klikkertræning bliver den uønskede adfærd ignorerer. I klikkertræning bygges en øvelse op af flere del mål som man arbejder systematisk med og efterhånden som hunden bliver bedre udvikler man klikker øvelsen. Når hunden prøver sig frem med forskellige forslag til hvad du ønsker, så klikker du når hunden gør det rigtige. Hunden vil hurtigt finde ud af hvilken adfærd der giver belønning og hvilken der ikke gør.

Du finder her en masse øvelser samt klikkertræning af hunde

Karen-Pryor-klikker-sort.wm

Karen Pryor klikker

Hvad er en klikker
En klikker er et lille hjælperedskab som du kan bruge i din træning. Klikkeren skal hjælpe dig med at klikke “belønne” hunden når den laver den ønskede adfærd, og ved at trykke på klikkeren kommer der en klik lyd. Denne lyd skal hunden forbinde med, at den har gjort det rigtige. Efter et klik skal der komme en belønning, dette kan være i form af godbidder.

Køb af klikker, du kan købe klikker til hunde i dyrehandler og speciel dyrebutikker. Der findes mange forskellige klikker som giver forskellige klik lyde og som betjenes på forskellige måder. Jeg er selv glad for Karen Pryor klikkeren som jeg synes er let at anvende og som giver et godt klik. Den er afbilledet til højre her på siden.

 

artikelreklame

Når du begynder at klikkertræne
I starten skal din hund ikke gøre noget når den bliver introduceret til klikkeren. Klikker-traening-lille.w610.h610.fill.wmDu tager din hvalpe eller voksne hund og viser den klikkeren. Du klikker og giver hunden en godbid. Der skal en del gentagelser til, for at hunden forbinder klik med noget godt. Det er tydeligt at se når hunden har fået forståelsen mellem et klik og den efterfølgende belønning. Det kan være at din hund begynder at logre med halen, den begynder måske at hoppe lidt rundt eller den kan endda begynde at savle. Alle disse tegn viser at hunden har fået forståelsen for hvad et klik betyder.

Det gode ved en klikker er, at den altid er ens i lyden og den kan aldrig lyde sur eller skuffet. Hvis du roser din hund med en ”fiiin” eller ”dyyygtiiig” kommando, så kan der være stor forskel på hvordan du får dette sagt. Nogle gange kan du lyde meget glad og andre gange mindre glad. Dit toneleje samt længden på dine kommandoer kan variere. Men som sagt, så er et klik altid ens.

Ved at bruge klikkeren, så kan du belønne din hund hurtigt og præcist. Du High-Five hundkan klikke på afstand når din hund f.eks. løber ud til en apportbuk, og derved fortæller du at hunden gør det rigtige. Herefter har du som hundefører et par sekunder til at finde godbidden frem og belønne din hund. Du har jo med klikket fortalt at belønningen er på vej, så der må gerne gå 2-3 sekunder inden godbidden kommer.

God træning